Τοποθεσία

Η Στούπα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης με πολύ αρχαία ιστορία που μπορεί να γοητεύσει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου.
Ανατολικά του χωριού υψώνεται το κάστρο που υπήρξε η Ακρόπολη της παλαιάς πολιτείας του Λεύκτρου. Κατά τον Παυσανία υπήρχε ο ναός της Αθηνάς με το άγαλμα της. Την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1259) το κάστρο ανοικοδομήθηκε και ονομάστηκε Μποφώρ. Εδώ έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, εκμεταλλευόμενοι τα ορυχεία της Πραστοβάς. Ο Νίκος Καζαντζάκης εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε το έργο του “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”.

Η Στούπα προσφέρει τη δυνατότητα να συνδυάσει κανείς βουνό και θάλασσα. Ξεκινώντας από εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε τον μεγαλοπρεπή Ταΰγετο μέσα στην ηρεμία της φύσης (στο δάσος της Βασιλικής), να γνωρίσετε τους αγέρωχους μανιάτικους πύργους, τις γραφικές εκκλησίες, τα μοναδικά χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια καθώς και τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου. Επίσης για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου η περιοχή προσφέρετε για πολλά θαλάσσια σπορ (κολύμπι, ελεύθερη κατάδυση, θαλάσσιο σκι).

Υπάρχουν οργανωμένες παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας με όλες τις ανέσεις, ενώ για όσους προτιμούν κάτι πιο ήσυχο, υπάρχουν πολύ όμορφες απόμερες παραλίες.

Περνώντας στη σύγχρονη εποχή η Στούπα έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική της όπως και τα έθιμα των προγόνων της.

Αποστάσεις από σημεία ενδιαφέροντος